Okrugli stol na temu „Mjesec borbe protiv ovisnosti“

MLADI HNS-a Duge Rese predvođeni predsjednicom Barbarom  Perušić, dana 26. studenoga 2019. godine u 10:00 sati u Maloj vijećnici grada Duge Rese (Trg Sv. Jurja 1, Duga Resa) organizirali su Okrugli stol na temu „Mjesec borbe protiv ovisnosti“.

Uz članove Mladih HNS-a, gosti Okruglog stola bili su gospodin Igor Salopek, dr.med., voditelj Integrativnog centra mentalnog zdravlja, gospodin Ivan Delić, diplomirani pedagog-socijalni psiholog i ravnatelj Obiteljskog centra Karlovac i gospodin Damir Šnidarić, dr.med., obiteljski liječnik.

Kako je u tijeku „Mjesec borbe protiv ovisnosti“, organiziranjem ovog Okruglog stola željeli smo apelirati o ovisnosti i suzbijanju zlouporabe droga s posebnim osvrtom na poboljšanje zaštite zdravlja djece, mladih i obitelji.

Prema provedenim istraživanjima velika većina adolescenata jednom je ili više puta u životu eksperimentirala s tzv. legalnim drogama (duhanom, alkoholom), a sve veća dostupnost marihuane i tu grupu eksperimentatora čini sve brojnijom. Jednom zadovoljena radoznalost ili potvrda ‘odraslosti’ vrlo lako ‘prokližu’ u želju za nastavkom uzimanja sredstva ovisnosti. Vrlo lako to postane dio svakodnevice. U početku sredstvo ovisnosti osoba uzima povremeno, u društvu i ne osjeća nepoželjne, popratne pojave.

Ovaj mjesec prilika je da češće progovaramo o ovoj temi i da potičemo programe koji će omogućiti našim mladima stjecanje znanja o sredstvima ovisnosti i opasnostima koje nose. Najdjelotvornija borba protiv bilo kakve ovisnosti kontinuirano je izgrađivanje sebe, u svim fazama života.

Najučinkovitija metoda je educiranost o štetnim posljedicama psihoaktivnih tvari i drugih ovisnosti i osnaživanje mladih kako bi ovisnostima rekli NE!

Vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *