Tribina o “Energetskoj obnovi”

HNS je utorak, 03.04.2019. organizirao tribini o „Energetskoj obnovi“ u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić. Gost tribine je bio državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir i Tomislav Stojak, predsjednik HNS-a Zagreb, kao i kandidat za EU parlament. 
Interes za temu je bio veliki, na tribinu su došli predstavnici stambenih zgrada, ali i vlasnici privatnih kuća. Željko Uhlir je naglasio da je u pripremi natječaj za stambene zgrade, ali i za privatne kuće. Kod privatnih kuća u tijeku su pregovori s EU oko uvjeta natječaja, jer tek od prošle godine moguće je financiranje fizičkih osoba (privatnih kuća) iz EU fondova. Do sada niti jedna država članica nije to napravila, stoga smo mi prvi koji pokušavamo napraviti uvjete za fizičke osobe koji će biti olakšani za građane, a da je to prihvatljivo EU. Kada bi se natječaj preslikao s stambenih zgrada, vrlo mali postotak fizičkih osoba bi mogao uopće aplicirati na natječaj. 
U natječaju koji je bio 2015.godine bilo je obuhvaćeno 12 000 privatnih kuća, a sada ministarstvo očekuje da će biti oko 10 000 zainteresiranih za prijavu projekata. 
Natječaj će vjerojatno biti raspisan u nekoliko faza, jer za to postoje određeni razlozi (nemoguće je da građevinski radovi krenu na 10 000 kuća istovremeno- nedostatak građevinskih tvrtki, nedostatak materijala na tržištu i sl., a u provedbi se moraju rokovi poštivati).

HNS nastavlja s organizacijom tribina, te će sljedeću srijedu biti organizirana tribina o Ruralnom razvoju u Vojniću.

HNS-ova tribina “Energetska obnova”

Natječaj će vjerojatno biti raspisan u nekoliko faza, jer za to postoje određeni razlozi, nemoguće je da građevinski radovi krenu na 10,000 kuća istovremeno, nedostatak građevinskih tvrtki, nedostatak materijala na tržištu i sl., a u provedbi se moraju rokovi poštivati. HNS nastavlja s organizacijom tribina, te će sljedeću srijedu biti organizirana tribina “Ruralni razvoj u Vojniću”.

Vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *