Konferencija za medije – Zaključci okruglog stola na temu „Stop nasilju nad ženama“.

Sustavna prevencija nasilja, edukacija, umrežavanje i senzibilizacija javnosti, najvažniji faktori rješavanja nasilja nad ženama

Kako sada stvari stoje, jedinice lokalne samouprave su izdvojene iz rješavanja problematike nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, ali zato imaju zakonsku obavezu financirati u određenom postotku zbrinjavanje žrtve nasilja, kaže Radočaj.

-Za učinkovitije rješavanje problema nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, ključnim smatramo kontinuiran, sustavan rad prije svega na prevenciji nasilja, što uključuje edukaciju djece i mladih. Isto tako, vrlo važno je provođenje edukacije svih sudionika koji rade sa žrtvama nasilja; policija, zaposlenici centara za socijalnu skrb, državno odvjetništvo i organizacije civilnog društva. Svi oni bi trebali biti umreženi kako bi dobili na vremenu, kako bi svi u sustavu znali o kakvom se problemu radi te kako bi zaštita zlostavljanih žena i djece bila pravodobna i postigla svoju svrhu, rekla je na današnjem predstavljanju zaključaka, jučer održanog Okruglog stola naziva „Stop nasilju nad ženama“, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Duge Rese Elvira Radočaj.

-Vrlo bitnim čimbenikom smatramo i humanost u pristupu žrtvama nasilja svih onih koji rade sa žrtvama nasilja, jer u radu vidimo da često izostaje upravo taj element koji je ključan i za stjecanje povjerenja od strane žrtve i za sve koji pomažu, a samim tim posljedično i za uspješnije osnaživanje žrtve kako bi što bezbolnije prošla cijeli proces, zaključili su stručnjaci, sudionici rasprave, ravnatelj Obiteljskog centra Karlovac, Ivan Delić, psihologinja  iz Centra za socijalnu skrb Duga Resa, Gordana Panić i pravnica ŽGK „Korak“, Sandra Turkanović.

-Kako sada stvari stoje, jedinice lokalne samouprave su izdvojene iz rješavanja problematike nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, ali zato imaju zakonsku obavezu financirati u određenom postotku zbrinjavanje žrtve nasilja, kaže Radočaj.  Još dodaje kako se nada da će u Gradu Dugoj Resi naići na razumijevanje i da će biti u mogućnosti osigurati određenu financijsku pomoću koja će im trebati za otvaranje savjetovališta u njihovom gradu, za žene žrtve nasilja koje nisu u mogućnosti otići do Karlovca i formiranje mobilnog tima koji bi obilazio domove žrtava i obitelji koje imaju problema. Radočaj je najavila da će HNS uskoro dugoreškoj gradskoj upravi uputiti prijedlog s tim zahtjevima. 

Vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *