Okrugli stol “Stop nasilju nad ženama”

Ivan Delić, ravnatelj karlovačkog Obiteljskog centra kaže da se o nasilju nad ženama i obiteljskom nasilju treba govoriti otvoreno, jer je to jedini vid prevencije, jer iz nasilne obitelji uvijek izlazi nasilje.

Ženska inicijativa HNS-a Duga Resa danas je organizirala okrugli stol pod nazivom “Stop nasilju nad ženama“, povodom skorog obilježavanja 22. rujna, nacionalnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama. Gosti okruglog stola bili su stručnjaci, svatko iz svog područja koji su direktno vezani na problematiku nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja uopće, ravnatelj Obiteljskog centra Karlovac Ivan Delić, psihologinja iz Centra za socijalnu skrb Duga Resa Gordana Panić i predstavnica Udruge Korak Sandra Turkanović.

Dražen Benković, predsjednik dugoreške organizacije HNS-a uoči početka skupa kaže da je došlo vrijeme da se o temama koje su ključne i značajne i koje tište građanke i građane Duge Rese progovori na ovakav način, kako bi se pronašlo rješenje i kako bi se pomoglo osobama koje si same ne mogu pomoći i koje bez podrške društva i institucija još uvijek ostaju u začaranom krugu obiteljskog nasilja.

Gordana Panić, psihologinja koja već dvadeset godina radi u Centru za socijalnu skrb Duga Resa među ostalim je naglasila da iako imamo dobro zakonodavstvo, ono je dosta nefleksibilno i nije dovoljno u potpunoj zaštiti i zaustavljanju nasilja nad ženama, koje je sve samo ne jednostavno.

-Ne znam kako je u drugim sredinama, ali mi u Dugoj Resi imamo izuzetnu suradnju i s policijom i školama što nam jako olakšava posao. Prostora za unaprjeđenje rada ima dosta, ali ono ne bi smjelo ostati samo fokusirano na povremene društvene akcije već mora biti kontinuirano. Žrtvama se mora sustavno urediti pružanje i financijske pomoći, stambenu, psiho-socijalnu jer je nasilje kompleksno i ono se odražava na različita područja. Žene mogu biti žrtve ne samo fizičkog već vrlo često i ekonomskog. Nažalost, živimo još uvijek u patrijarhalno doba u kojem se smatra da je normalno nekoga udariti bez sankcija, a žene i u duhu vjere smatraju da je normalno malo „potrpiti“ za spas djece i obitelji, pa nam predstoji edukacija od najranije dobi što će se tijekom odrastanja pokazati kao jedina ispravna prevencija nasilja. Ne bih rekla da je nasilje u porastu, kaže Panić, premda se stječe takav dojam, jer je sve više mladih žena spremno istupiti javo i s medijima podijeliti svoju tešku obiteljsku situaciju.

Ivan Delić, ravnatelj karlovačkog Obiteljskog centra kaže da se o nasilju nad ženama i obiteljskom nasilju treba govoriti otvoreno, jer je to jedini vid prevencije, jer iz nasilne obitelji uvijek izlazi nasilje.

-Nasilje je prema nekim dominantnim teorijama ljudskog ponašanja, zapravo naučeno ponašanje u obitelji. A poanta priče je ako se nasilniku već od najranije dobi ne stane na kraj i ako se nauči da nasilno ponašanje „prolazi“, onda će se tako nastaviti ponašati i u životu jer će osjetiti emocionalnu i psihološku dobrobit i osjećat će se moćno. Za žrtve nasilja jako je važno kod njih osvijestiti mogućnost da mogu nastaviti živjeti bez nasilnika i omogućiti joj izlazak iz uloge žrtve. Na svima nama je obaveza da prvenstveno omogućimo sankcioniranje nasilnika s kojim isto tako treba nastaviti raditi, kako se on opet ne bi vratio nasilju. Mi kao društvo moramo jače raditi na prevenciji, o nasilju trebamo govoriti otvoreno, pogotovo od najranije dobi u vrtićima i školama. Ta problematika ne bi trebala biti tabu tema, već bi nasilje trebalo biti tabu, a ne rješavanje problema nenasiljem. Mi kao vrsta smo agresivni i dominantni i agresivno ponašanje je jedan od modela. Imamo tu sposobnost kanalizirati agresiju, pa ako agresivnost pretočimo u sport, onda dobijemo vrhunskog boksača ili vrhunskog sportaša u borilačkim sportovima, ali on kod kuće, u obitelji nije agresivan, jer je svoju agresiju kanalizirao u sport. Dakle, jedno od rješenja je naučiti drugi i kvalitetniji model ponašanja, savjetuje Delić.

A Sandra Turkanović, pravnica u Ženskog grupi Korak-Karlovac na ovom skupu predstavila je relativno malo poznat ali vrlo efikasan i koristan „institut osobe od povjerenja“, koji je u Koraku u potpunosti zaživio.

Vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *