Hrvatska narodna stranka je liberalna politička stranka lijevog centra u Hrvatskoj.

Osnovana je u jesen 1990. od bivših pristaša Koalicije narodnog sporazuma na čelu s Mikom Tripalom i Savkom Dabčević-Kučar, bivšim vođama Hrvatskog proljeća.

Pokušaji stranke da se početkom 1990-ih nametne kao liberalna, odnosno građanska alternativa predsjedniku Tuđmanu i vladajućem HDZ-u nisu urodili plodom, pa je HNS dugo vremena preživljavao u okviru raznih koalicija stranaka centra, od kojih je najpoznatija tzv. Četvorka koja je 2000. HNS-ovog člana Stjepana Mesića kandidirala za predsjednika.

Četvorka je početkom 2000. postala dijelom tzv. Trećesiječanjske vlasti, a sve do njenog kraja premijeru Ivici Račanu postajala sve važniji saveznik u sukobima s Draženom Budišom. Godine 2002. se stranka spojila s Liberalnim demokratima i promijenila ime u Hrvatska narodna stranka – Liberalni demokrati.

Iako je na izborima 2003. HNS povećala broj zastupnika u Saboru, bila je prisiljena otići u opoziciju.

Godine 2007. je njenog tadašnjeg vođu Radimira Čačića u anketama uživa veliku popularnost, odnosno većina građana Hrvatske ga je preferirala kao najpoželjnijeg budućeg premijera nakon izbora 2007. godine, ali zbog odbijanja SDP-a da stupi sa njima u predizbornu koaliciju, obje stranke su ostale u oporbi. Godine 2010. su obje stranke sklopile sporazum za sljedeće izbore, poznat kao Kukuriku koalicija.

Na izborima 2011. taj je blok osvojio apsolutnu većinu u Saboru, te je HNS postala dio nove koalicijske vlade. Nakon što je 2012. Čačić podnio ostavku uslijed osude na zatvorsku kaznu zbog prometne nesreće u Mađarskoj, vodstvo stranke je preuzela ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

HNS je nakon izbora 2015. završio u oporbi, a 2016. je zajedno sa SDP još jednom sudjelovao na izborima. 2017. je HDZ pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića predložio da mu se HNS pridruži pri sastavljanju vlade, ali je Predsjedništvo stranke, usprkos toga što se tome priklonio HNS-ov predsjednik Ivan Vrdoljak, taj prijedlog odbilo. Središnji odbor je, međutim, taj plan prihvatio i HNS je ušao u vladu; brojni istaknuti članovi su nakon toga napustili stranku, uključili zastupnike u Saboru i Jozu Radoša koji je dotada bio jedini član u Europskom parlamentu.

Zalažemo se za društvo u kojem svaki građanim ima jednake šanse da ostvari svoje želje, mogućnosti i potrebe. Svrha države je da osigura okvir za slobodno djelovanje pojedinca i zato je njezina zadaća da eliminira sve prepreke koje ga stavljaju u neravnopravni pložaj u ostvarivanju prava i sloboda. U HNS-u smatramo da svaki pojedinac može i mora imati jednake početne pozicije u nastojanjima da ostvari dobar i uspješan život.